ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ: 5 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Κάθε επιχείρηση και κατ’επέκταση, κάθε επιχειρηματίας, προσπαθεί πάντα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Κάποιες φορές τα καταφέρνει, κάποιες άλλες όχι, πάντα όμως υπάρχουν μικρά και μεγάλα θέματα που χρειάζονται περισσότερη προσοχή και φαιά ουσία. Αυτό το άρθρο δεν αφορά γενικολογίες του τύπου ‘4 τρόποι να εκμεταλλευτείτε τα social media’ ή ‘ο σωστός τρόπος να απαντάτε το τηλέφωνο’. Αφορά απορίες που έχει ο κάθε επιχειρηματίας και πολλές φορές είναι τόσο σημαντικές που τους κρατούν ξύπνιους τη νύχτα.

1. “Πιστεύω ότι ο συνέταιρος μου κλέβει από την επιχείρηση μας”.

Πρώτα βεβαιωθείτε ότι οι φόβοι σας είναι πραγματικοί πριν δημιουργήσετε καμιά παρεξήγηση. Αν επιβεβαιώσετε ότι ο συνέταιρος σας σας κλέβει πρέπει με ήρεμο τρόπο να κάτσετε και να μιλήσετε μαζί του. Το θέμα δεν είναι τόσο απλό όπως αν σας έκλεβε κάποιος από το προσωπικό σας όπου η πιθανότερη απάντηση θα ήταν “διώξτε τον αμέσως”. Εδώ μιλάμε για τον συνέταιρο και συνεργάτη σας. Μπορεί να υπάρχουν άλλοι λόγοι που τον οδήγησαν σε αυτή τη κίνηση (δείτε την ερώτηση 2). Αν πάλι διαπιστώσετε ότι έκλεβε, κατ’επανάληψη και χωρίς σοβαρότατο λόγο, τότε το γυαλί έσπασε και όταν σπάσει το γυαλί είναι σχεδόν αδύνατο να διορθωθεί και να μοιάζει όπως πριν. Πάντα θα υπάρχουν καχυποψίες, καθόλου εμπιστοσύνη και θα πηγαίνετε από το κακό στο χειρότερο. Χωρίστε τα χωράφια σας αν είναι δυνατόν όσον ποιο γρήγορα μπορείτε. Αν πάλι σκέπτεστε να κλέψετε εσείς από τον συνέταιρο σας, απλά προσευχηθείτε να πάνε όλα καλά.

2. “Πολλοί πελάτες μου ζητούν να μην εκδώσω τιμολόγιο για να μην πληρώσουν το ΦΠΑ”.

Πολύ συχνό θέμα και για μένα, ψευτοδίλημμα. Απλά θυμηθείτε την Ελλάδα. Για δεκαετίες αυτό το θέμα ήταν το εθνικό σπορ. Τώρα που η παραοικονομία έγινε θηρίο τρέχουν να τα μαζέψουν και δεν μαζεύεται. Εξηγήστε στον ‘πελάτη’ σας γιατί δεν είναι σωστό αυτό που ζητά και αν είναι θέμα τιμής προσπαθήστε να βρείτε μια μέση λύση στην συναλλαγή ή σε μελλοντική συναλλαγή. Ένα άλλο θέμα που πρέπει να λάβετε υπόψη αν σας αρέσει να μην εκδίδετε τιμολόγια είναι το εξής: η επιχείρηση σας θα εμφανίζει μειωμένες πωλήσεις και αν κάποτε θελήσετε να την πουλήσετε θα δυσκολευτείτε να αποδείξετε τη πραγματική εικόνα και θα πουλήσετε σε μειωμένη τιμή. Αν πάλι τα πιο πάνω γίνονται με παρότρυνση ή σιωπηλή ανοχή από τον Λογιστή σας, διώξτε και τον λογιστή σας.

3. “Να προσλάβω το παιδί μου τώρα που τέλειωσε τις σπουδές του”;

Όχι. Η μάλλον όχι τώρα και όχι ακόμα. Αφού το σπλάχνο τελείωσε και θέλει να δουλέψει θα σας συμβούλευα να του βρείτε μια άλλη δουλειά, αν είναι δυνατόν σχετική με τη δική σας αλλά σε άλλη εταιρία. Έτσι θα πήξει λίγο ό νους του, δεν θα σας πάρει τον αέρα, θα μάθει να υπακούει και θα δει την επιχείρηση από την πλευρά του προσωπικού και όχι απευθείας του διευθυντή ή του παιδιού του αφεντικού. Μετά τον φέρνετε στην εταιρία σας. Και θα είναι καλύτερος από ότι αν τον φέρνατε από την αρχή.

4. “Προσέλαβα το παιδί μου στην επιχείρηση μας, δημιουργεί προβλήματα και δεν δουλεύει”.

Το πιο πιθανόν είναι ότι δεν διαβάσατε την ερώτηση 3 (πιο πάνω) πριν το προσλάβετε. Δημιουργήσατε ένα μικρό τέρας που νομίζει ότι κρατά τον Θεό από τα γένια. Όσο επιτρέπετε και διαιωνίζετε τη κατάσταση, το πρόβλημα θα μεγαλώνει. Βρείτε του δουλειά σε άλλη εταιρία για κάποιο διάστημα και μετά τον ξαναφέρνετε πίσω. Το κάνετε για το καλό του.

5. “Κάποιος από το προσωπικό μου δεν αποδίδει όπως πριν. Τι να κάνω”;

Εκτός και αν είναι το παιδί του αφεντικού, αν είστε φιλανθρωπικό ίδρυμα ή Κυβερνητικός, έχετε πρόβλημα. Κάτσετε και μιλήστε μαζί του. Μήπως του ζητάτε πολλά: μήπως κάτι άλλαξε; Μήπως θέλει εκπαίδευση σε κάτι; Αν απλά δεν κάνει την δουλειά του, συγνώμη αλλά πρέπει να τον στείλετε σπίτι του. Προσοχή από τους ‘γλύφτες’ και αυτούς που δουλεύουν πολύ μόλις μπείτε στο γραφείο.

Ελπίζω να σας βοήθησα και να μην αντιμετωπίζετε τέτοια προβλήματα στην επιχείρηση σας. Αν έχετε απορίες ή κάποιο πρόβλημα από τα πιο πάνω συζητήστε τα με κάποιον που εμπιστεύεστε.

Νίκος Χριστοφόρου

Σύμβουλος Επιχειρήσεων