ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Το θέμα της απελευθέρωσης του ωραρίου είναι, για μένα, κάτι πολύ απλό.

Το ωράριο πρέπει να απελευθερωθεί πλήρως, για όλη τη Χώρα, για όλα τα καταστήματα, και φυσικά για όλο τον χρόνο. Έτσι θα μπορούσαν όλοι οι επιχειρηματίες να δουν την αγορά και να αποφασίσουν για τις ώρες τους, το προσωπικό τους, την τοποθεσία τους, τα προϊόντα τους.

Τι σημαίνει δηλαδή το 9-7, τη Κυριακή κλειστό, Σάββατο μέχρι τις 3; Γιατί να περιορίζουμε τον επιχειρηματία να δουλέψει περισσότερο αν το θέλει και μπορεί; Όλοι οι μικρομεσαίοι κλαίγονται ότι δεν έχουν πελάτες και τώρα που τους είπαν να ανοίγουν περισσότερες ώρες για να εξυπηρετούν περισσότερο κόσμο, φωνάζουν για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Τι σημαίνει αθέμιτος ανταγωνισμός; Όποιος πουλάει παρόμοια προϊόντα με αυτούς, κάνει αθέμιτο ανταγωνισμό. Δηλαδή, αν ήταν από το χέρι μερικών στενοκέφαλων επιχειρηματιών, θα έπρεπε τα καταστήματα να ανοίγουν 3 ώρες την εβδομάδα, και οι πελάτες να περιμένουν στην σειρά απέξω από το κατάστημα, μπας και προλάβουν να εξυπηρετηθούν. Μετά ο επιχειρηματίας θα μπορούσε να κλείσει το κατάστημα και να πάει σπίτι του να μετρήσει τα κέρδη του.

Τα δεδομένα στην Αγορά άλλαξαν, και οι επιχειρηματίες, οι καταναλωτές, οι προμηθευτές και η Πολιτεία, πρέπει να προσαρμοστούν ανάλογα:

· Η αγορά πρέπει να απελευθερωθεί ώστε οι καλοί επιχειρηματίες να επιζήσουν και οι μέτριοι να κλείσουν. Θυσία, ναι, αλλά για το καλό των σωστών.

· Ο καταναλωτής πρέπει να έχει περισσότερες επιλογές για να προσαρμόσει έτσι τις επιλογές του προτιμώντας τα καλύτερα προϊόντα στην καλύτερη τιμή, χωρίς περιορισμούς. Ήδη οι αγορές από το διαδίκτυο κάνουν θραύση και προκαλούν πολλά νεύρα. Τι πρέπει να κάνουμε δηλαδή; Να απαγορεύσουμε τις αγορές από το διαδίκτυο;

· Η αγορά δεν δημιουργήθηκε για να βγάζουν κέρδος μόνο οι επιχειρηματίες. Η αγορά υπάρχει για να εξυπηρετούνται οι καταναλωτές, και αν κάποιος επιχειρηματίας το κάνει σωστά, θα βγάλει και κέρδος.

· Αν κάποιος επιχειρηματίας δεν θέλει να δουλεύει πολλές ώρες, μπορεί να κλείσει την επιχείρηση του και να πάει σπίτι. Αυτή η απαίτηση μερικών από τους μικρομεσαίους καταστηματάρχες να προσαρμοστεί ο πελάτης σε αυτούς και όχι αυτοί με τους πελάτες, μου ακούγετε τουλάχιστον αστεία. Το κέρδος θέλει θυσίες και μυαλό και όχι μόνο χώρο και χρόνο.

· Η οικονομία τώρα χρειάζεται νέες θέσεις εργασίας και όχι νέες επιχειρήσεις. Έτσι και αλλιώς έχουμε ήδη πολλές επιχειρήσεις και για αυτό έχουμε τέτοια προβλήματα. Την προστασία του προσωπικού των επιχειρήσεων δεν την αναφέρω γιατί το θεωρώ κάτι το αυτονόητο.

Όλα ανοιχτά, συνέχεια. Και οι επιχειρηματίες του περασμένου αιώνα, όλοι κλειστοί, συνέχεια. Είναι καιρός πολλοί μικρομεσαίοι που απλά ‘φυτοζωούν’, να κλείσουν, για να επιβιώσουν κάποιοι άλλοι. Είπαμε, οι επιχειρήσεις δεν είναι για όλους.

Εσύ πώς εξυπηρετείς τους πελάτες σου;

Νίκος Χριστοφόρου

Σύμβουλος Επιχειρήσεων