ΠΕΡΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Έγινε πλέον και η λέξη Καινοτομία της μόδας. Όλη επικαλούνται αυτή τη λέξη ως μια από τις λίγες που θα μας οδηγήσει στην ανάπτυξη, σε νέες θέσεις εργασίας, σε νέες επιχειρήσεις, στην έξοδο από τη Κρίση. Η καινοτομία συνήθως επιστρατεύεται από ακαδημαϊκούς, πολιτικούς, φοιτητές και φυσικά, από συμβούλους επιχειρήσεων. Διαφωνώ στο μέγιστο βαθμό ότι η καινοτομία θα μας σώσει. Διαφωνώ μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που πιστεύω ότι όσο περισσότερο αναζητούμε και επιδιώκουμε την καινοτομία μόνο κακό κάνουμε στην Οικονομία μας.

Καινοτομία υπάρχει άπειρη σε όλον τον Πλανήτη. Υπάρχει τόση πολλή καινοτομία, νέα προϊόντα, νέες ιδέες, σύγχρονες τεχνολογίες που ακόμα και αν είχαμε 2 ζωές δεν θα μπορούσαμε ούτε καν να δοκιμάσουμε τις μισές από αυτές. Το πρόβλημα όμως με την καινοτομία είναι ότι είναι ακριβή, δεν μπορεί να αξιολογηθεί αν δεν τελειώσει ή όλη διαδικασία εφαρμογής της και φυσικά, χρειάζεται και την κατάλληλη αγορά και χρονικό συντονισμό για να αποδώσει τα μέγιστα. Αρεσκόμαστε όμως να αναφερόμαστε και επικαλούμαστε την καινοτομία έχοντας υπόψη μόνο τα παραδείγματα του εξωτερικού που πέτυχαν, παραβλέποντας σε εγκληματικό βαθμό τις απείρως περισσότερες περιπτώσεις όπου η επιδίωξη της καινοτομίας απέτυχε, δημιούργησε προβλήματα, έκλεισε επιχειρήσεις, κόστισε πολλές θέσεις εργασίας. Ναι Κύριοι, είναι εύκολο να ψάχνουμε την καινοτομία αλλά είναι κάτι εντελώς διαφορετικό να την εφαρμόσουμε επιτυχώς και να κερδίσουμε έτσι από αυτήν.

Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι η καινοτομία καθαυτή αλλά η εφαρμογή της καινοτομίας που ανάπτυξαν άλλοι, έκαναν λάθη άλλοι, έπαθαν άλλοι, έμαθαν άλλοι, βελτίωσαν άλλοι, απέκτησαν εμπειρία άλλοι.

Και για να σας αποδείξω ότι υπάρχει άπειρη καινοτομία στη Κύπρο αλλά δεν εφαρμόζετε (άρα το πρόβλημα μας είναι αλλού), δείτε τα παρακάτω παραδείγματα:

· Όσοι προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με το δημόσιο σίγουρα βίωσαν το φαινόμενο των τηλεφώνων που δεν απαντώνται από κανέναν. Η τεχνολογία επικοινωνίας, το τηλέφωνο, υπάρχει, αλλά κανένας δεν βρήκε τρόπο ακόμη να πείσει τους δημόσιους υπαλλήλους να την χρησιμοποιήσουν. Έτσι, κάποιος θα έρθει να πείσει το Κράτος να αγοράσει ένα νέο επαναστατικό και σύγχρονο τηλεφωνικό σύστημα όταν το πρόβλημα είναι κάποιοι υπάλληλοι που βαριούνται και δεν έχουν κανένα κίνητρο να σηκώσουν το τηλέφωνο.

· Το διαδίκτυο υπάρχει όπως υπαρκτή είναι και η δυνατότητα να πληρώσουμε λογαριασμούς και να κάνουμε συναλλαγές από το σπίτι μας ή το γραφείο μας. Και όμως εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες επιμένουν να οδηγούν στην κίνηση, να περιμένουν σε σειρές και να εκδίδουν ακόμα επιταγές την ώρα που θα μπορούσαν να το κάνουν καθισμένοι μπροστά σε ένα υπολογιστή. Αυτό το φαινόμενο ίσως να έχει να κάνει και με δόση μαζοχισμού. Η τεχνολογία υπάρχει, η καινοτομία αναπτύχτηκε και εφαρμόστηκε, απλά εμείς δεν την αξιοποιούμε στο έπακρο των δυνατοτήτων της.

Τα παραδείγματα είναι άπειρα όπως άπειρες είναι και οι ώρες που χάνονται άδικα, τα κέρδη που εξανεμίζονται, η ταλαιπωρία του κόσμου, η στασιμότητα της οικονομίας και οι μπούρδες που εξαπολύονται αβασάνιστα από όσους ανέφερα πιο πάνω, δηλαδή τους ακαδημαϊκούς, τους πολιτικούς, τους φοιτητές και φυσικά, τους Συμβούλους Επιχειρήσεων.

Αυτό που χρειαζόμαστε Κύριοι δεν είναι η Καινοτομία αλλά η Οργάνωση, η εφαρμογή της υφιστάμενης τεχνολογίας, τεχνογνωσίας, διαδικασιών, μεθοδολογιών, μοντέλων. Δεν χρειάζεται να επενδύσουμε σε μια νέα εφαρμογή στο Internet όταν αυτή η τεχνολογία αναπτύχθηκε επιτυχώς από άλλους. Δεν χρειαζόμαστε κανένα 20χρονο φοιτητή να μας αναλύσει πώς μια νέα εφαρμογή στο Ipad θα αλλάξει τον Κόσμο, γιατί πολύ απλά αυτή η τεχνολογία μάλλον υπάρχει κάπου ή ακόμα χειρότερα, δοκιμάστηκε κάπου αλλού και απέτυχε. Δεν χρειαζόμαστε κανένα θεωρητικό καθηγητή με ελάχιστη εργασιακή εμπειρία στο παζάρι να μας λέει ότι πρέπει να δώσουμε και άλλα κονδύλια στα πανεπιστήμια για να παίζουν οι φοιτητές και να χαίρονται οι ίδιοι ότι κάνουν έρευνα. Και φυσικά δεν χρειαζόμαστε άλλους Συμβούλους Επιχειρήσεων να προσπαθούν να πείσουν τους πελάτες τους τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Καινοτομία όταν μπορούν πολύ εύκολα, πολύ γρήγορα και κυρίως πολύ πιο οικονομικά να αγοράσουν αυτό που θέλουν αντί να το φτιάξουν.

Αυτό που χρειαζόμαστε Κύριοι, είναι αλλαγή νοοτροπίας. Να γίνουμε πιο δεκτικοί, λιγότεροι καχύποπτοι, πιο οργανωμένοι, πιο προσγειωμένοι, πιο πρακτικοί.

Έχουμε διαθέσιμη στα πόδια μας αρκετή καινοτομία για να φάνε και οι κότες. Το θέμα είναι πως επιλέγουμε αυτή που μας χρειάζεται και πως την εφαρμόζουμε.

Και οι επιχειρήσεις τι κάνουν; Μπαίνουν σε μια άσκοπη αναζήτηση αυτού του ονείρου, του νέου προϊόντος που θα τις κάνει πλούσιες παραβλέποντας το απλό και αποδεδειγμένο γεγονός ότι για να πετύχεις κάτι καλό πρέπει να αποτύχεις σε αυτό, πολύ περισσότερες φορές.

Στην αναζήτηση για καινοτομία στην επιχείρηση σας θα σκεφτείτε, ακούσετε, δοκιμάσετε και αποτύχετε πολλές φορές. Οι ερωτήσεις που πρέπει να σας απασχολούν είναι: μπορώ να προσφέρω το ίδιο προϊόν ή υπηρεσία πιο φθηνά; Μπορώ να κάνω ότι κάνω πιο γρήγορα; Μπορώ να το κάνω καλύτερα; Και τέλος, θα υπάρχει κάποιος να το αγοράσει αν το προσφέρω; Γιατί χωρίς ζήτηση, κάθε καινοτομία είναι απλά μια ακριβή ιδέα.

Όχι άλλη καινοτομία. Μόνο οργάνωση και εφαρμογή. Όλα τα άλλα είναι πτυχιομαλθακίες, θεωρίες και απλά αποτελούν ωραίο υλικό για παρουσιάσεις PowerPoint σε αίθουσες διδασκαλίας και πολιτικές συγκεντρώσεις.

Εσείς ακόμα ψάχνετε την Καινοτομία;

………………………..

Νίκος Χριστοφόρου

Σύμβουλος Επιχειρήσεων