ΑΠΟΛΥΣΤΕ ΤΟΝ ΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ένας επιχειρηματίας, τον πρώτο που θα συμβουλευτεί για την αντιμετώπιση προβλημάτων στην επιχείρηση του, είναι το Λογιστή του. Και αυτό είναι το σωστό. Ο Λογιστής του είναι αυτός που έχει ξεκάθαρη αντίληψη για το τι γίνεται, πόσα πουλάμε, τι μας κοστίζει, τι μας μένει. Το πρόβλημα όμως μεγαλώνει, πιστεύω, όταν επιτρέπουμε στον Λογιστή ή Ελεγκτή μας να αρχίζει να καθορίζει ή υποδεικνύει τη Στρατηγική μας. Η δουλειά του είναι να μας μετρά τα ‘κουκιά’ μας. Τόσο απλά. Αν στηρίζεστε στα λεγόμενα του Λογιστή σας, τότε αυτός είναι το Αφεντικό, όχι εσείς. Να τον ακούσετε, να μελετήσετε τις προτάσεις του, αλλά η απόφαση πρέπει να είναι δική σας.

Γιατί όμως οι Λογιστές/Ελεγκτές πολλές φορές κάνουν και δίνουν λάθος εισηγήσεις;

Πολύ απλά, γιατί στηρίζονται σε δεδομένα προηγούμενων χρόνων και έχουν πολύ περιορισμένη αντίληψη της αγοράς.

Η λύση για αυτούς είναι εύκολη: ότι και να τους πείτε, η απάντηση θα είναι ‘μείωσε τα έξοδα’.

Η αύξηση των πωλήσεων δεν είναι στις προτεραιότητες τους γιατί δεν μπορούν να ελέγξουν ούτε τους πελάτες σας ούτε τους ανταγωνιστές σας αλλά μπορούν πολύ εύκολα να χειριστούν τα έξοδα σας. Ίσως γιατί τα έξοδα είναι τα μόνα στοιχεία που βλέπουν, με τη μορφή των μισθών, των ενοικίων και των τιμολογίων των προμηθευτών σας.

Το θέμα εδώ δεν είναι αν θα πρέπει να ακούσετε τον Λογιστή σας αλλά αν ο Λογιστής σας μπορεί να σας δώσει σωστές κατευθυντήριες γραμμές και εισηγήσεις, βασισμένες σε σωστά δεδομένα, πέραν των ψυχρών αριθμών στον υπολογιστή του. Άρα, πώς εκπαιδεύουμε ένα λογιστή να σκέπτεται σαν επιχειρηματίας και όχι απλά σαν ‘Μπακάλης’;

· Πρέπει να ξέρει τι πουλάτε – γνωρίζει τα προϊόντα σας ή απλά ξέρει πόσο κοστίζουν βάση των τιμολογίων τους και του κόστους; Χρησιμοποίησε καμιά φορά τα προϊόντα ή υπηρεσίες σας; Γνωρίζει τα αντίστοιχα προϊόντα των ανταγωνιστών σας; Αν όχι, τότε εισηγούμαι να τον βάλετε να τα μάθει.

· Πρέπει να ξέρει σε ποίους πουλάτε – γνωρίζει τους πελάτες σας; Γνωρίζει τις ανάγκες τους και τις ιδιαιτερότητες τους ή απλά ρίχνει το φταίξιμο στο τμήμα πωλήσεων για κάθε χαμένη πώληση; Αν δεν γνωρίζει ή δεν έχει επαφή με τους πελάτες σας τότε είναι καιρός να βγει από το γραφείο του και να κατεβεί για λίγο στο κατάστημα σας ή να επισκεφτεί κάποιον πελάτη. Τότε μόνο θα δικαιούται να μιλά για τους πελάτες και τις πωλήσεις.

· Πρέπει να ξέρει γιατί πουλάτε – γιατί αγοράζουν από εσάς; Ποιο είναι το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα σε σχέση με τους ανταγωνιστές σας; Τι προσφέρουν τα προϊόντα ή υπηρεσίες σας στους πελάτες σας; Αγοράζουν λόγω τιμής, λόγω διαφήμισης, λόγω value, γιατί;

· Πρέπει να ξέρει τους ανταγωνιστές σας – ποιοι είναι οι ανταγωνιστές σας; Τι πουλάνε, σε ποια τιμή, σε ποιους, με ποιο κόστος;

· Πρέπει να ξέρει τους προμηθευτές σας – οι προμηθευτές δεν είναι απλά κάποιοι που στέλνουν τιμολόγια και περιμένουν πληρωμή. Υπάρχουν και άνθρωποι πίσω από τις εταιρείες και τις επιχειρήσεις. Γνωρίζουν τους ανθρώπους των προμηθευτών σας ή τους βλέπουν απλά σαν accounts;

· Πρέπει να ξέρει το προσωπικό σας – το προσωπικό δεν είναι απλά μισθοί, εισφορές στο δημόσιο, ωφελήματα, μέρες άδειας και ταμείο προνοίας. Γνωρίζουν τα άτομα πίσω από τις επιταγές και υποχρεώσεις ή τους βλέπουν απλά σας έξοδα;

Αν ο Λογιστής ή Ελεγκτής σας, απαντήσει ότι δεν είναι η δουλειά του να κάνει ή ξέρει τα πιο πάνω, τότε κλειδώστε τον στο γραφείο του και να του πετάτε τα τιμολόγια κάτω από την πόρτα. Αν δεν τον ενδιαφέρει να ξέρει τον βασικό κορμό της επιχείρησης σας ίσως δεν θα έπρεπε να είναι εκεί. Όλοι μπορούν να μειώσουν τα έξοδα αλλά λίγοι μπορούν να αυξήσουν τις πωλήσεις. Το ιδανικό είναι να γίνονται και τα δύο, ταυτόχρονα και συνεχώς.

Αν είστε επιχειρηματίας πρέπει να ξέρετε Λογιστική αλλά δεν χρειάζεται να είστε Λογιστής. Ευτυχώς υπάρχουν και θα υπάρχουν χιλιάδες Λογιστές που είναι διατεθειμένοι να κάνουν αυτή τη τόσο βαρετή δουλειά. Η Λογιστική είναι η ίδια παντού αλλά οι Λογιστές δεν είναι οι ίδιοι. Απλά βρείτε αυτόν που χρειάζεστε και που κατανοεί την επιχείρηση σας.

Συνήθως όμως οι Λογιστές και Ελεγκτές θα κρυφτούν πίσω από το Λογιστικό τους πρόγραμμα, παρουσιάζοντας στοίβες δεδομένων που έχουν ‘σημασία’, επιμένοντας πεισματικά στη μείωση των εξόδων, στις απολύσεις, στον περιορισμό, στη πείνα. Αυτό που τους ενδιαφέρουν είναι τα νούμερα. ‘Τα νούμερα δεν λένε ψέματα’ είναι μια κουβέντα. Το θέμα είναι αν μπορούν οι Λογιστές να δουν την επιχείρηση σας πέρα από τα νούμερα. Αν μπορούν να δουν την Πραγματικότητα.

Και πριν αρχίσω να λαμβάνω απειλητικά μηνύματα από τους Λογιστές για τις απόψεις μου, σκεφτείτε το εξής: το Λογιστήριο είναι ένα καθαρό έξοδο. Δεν είναι περιουσιακό στοιχείο, δεν μπορεί να κάνει πωλήσεις, δεν μπορείτε να το πουλήσετε, δεν μπορείτε να το αποθηκεύσετε ούτε ενοικιάσετε. Καθαρό έξοδο. Απολύστε τον Λογιστή σας για να σωθείτε!

Νίκος Χριστοφόρου

Σύμβουλος Επιχειρήσεων