ΠΟΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΛΙΓΟ ΚΕΡΔΟΣ
Είναι άξιο απορίας ο τρόπος που δουλεύουν κάποιες επιχειρήσεις. Όλοι μέρα τρέχουν αλλά στο τέλος της ημέρας δεν βγάζουν καθόλου ή πολύ λίγο κέρδος. Πώς γίνεται αυτό; Πώς γίνεται να κλείνουν κάποιοι 12ωρα και 16ωρα στη δουλειά και στο τέλος να μην αποδίδει; Κάτι δεν πάει καλά. Σκέπτεται ο επιχειρηματίας: γιατί έχω τόσα πολλά να κάνω, έχω τόσα να λύσω, τόσοι στηρίζονται πάνω μου, τόσα τηλεφωνήματα, και στο τέλος η τράπεζα είναι πάλι άδεια;
Πολλές αμαρτίες απορρέουν από τη κακή οργάνωση, καταμερισμό εργασίας και επιλογή του προσωπικού. Άλλες φορές φταίει απλά ο υπερβολικός έλεγχος από τον αγχωμένο επιχειρηματία. Κάποιες άλλες φορές πάλι είναι ο συνδυασμός πολλών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων και των πιο πάνω, μαζί με δεδομένα της Αγοράς και τις προκαταλήψεις που έχουν οι εργαζόμενοι όσον αφορά τον τρόπο που πρέπει να δουλεύουν.
Το αποτέλεσμα όμως είναι αυτό που μετρά, και στο τέλος, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: πολλή δουλειά, λίγο κέρδος. Που μπορεί να οφείλεται αυτό και πως μπορούμε να το λύσουμε;
· Χρονοβόρες ή Λανθασμένες διαδικασίες – σε όλες τις επιχειρήσεις υπάρχουν διαδικασίες. Το πρόβλημα όμως ξεκινά όταν οι διαδικασίες που υιοθετήσατε είναι χρονοβόρες ή λανθασμένες και άρα αργές και μη αποδοτικές. Φροντίστε να ξεφορτωθείτε διαδικασίες που δεν χρειάζονται ή σας καθυστερούν αδικαιολόγητα και δεν προσφέρουν ή προσφέρουν ελάχιστα στην παραγωγικότητα σας ή την παραγωγικότητα του προσωπικού σας.
· Υπερβολικός έλεγχος – το πρόβλημα αυτό ξεκινά από τη διεύθυνση της επιχείρησης. Αν ο διευθυντής ή διευθυντές απαιτούν να ελέγχουν τα πάντα τότε έχετε ένα πολύ σοβαρό θέμα. Το προσωπικό θα φοβάται να κάνει την παραμικρή κίνηση χωρίς έγκριση και αν είστε ο Διευθυντής τους απλά θα πλημυρίζετε κάθε μέρα με ‘μικροθέματα’ και μικροπροβλήματα για τα οποία μάλλον πληρώνετε κάποιον άλλο να τα κάνει για εσάς.
· Αργό προσωπικό – οι χρονοβόρες διαδικασίες και ο υπερβολικός έλεγχος έχουν το αντίκτυπο τους. Αργό προσωπικό. Και μιας και πληρώνετε το προσωπικό σας με το μήνα και όχι με την απόδοση, όσο πιο αργό είναι το προσωπικό τόσο πιο υψηλό είναι το κόστος σας και άρα, λιγότερο το κέρδος σας. Άλλες φορές πάλι, το αργό προσωπικό δεν οφείλετε στα πιο πάνω αλλά, πολύ απλά, στο αργό προσωπικό. Επιλογή αργού προσωπικού που εσείς κάνατε. Πώς μετράτε την απόδοση και την ταχύτητα του προσωπικού σας; Και αν διαπιστώσετε ότι κάποιος από το προσωπικό σας είναι αργός, τι κάνετε;
· Λάθος ή υπερβολικό προσωπικό – όλοι κάνουν λάθη και ίσως και εσείς να έχετε κάνει κάποιες λάθος επιλογές στο προσωπικό σας. Ειδικά σε περιόδους χαμηλών πωλήσεων, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εντοπίσετε ότι κάποιοι από το προσωπικό σας δεν θα έπρεπε να είναι στην εταιρία ή ότι οι πωλήσεις δεν δικαιολογούν τόσα άτομα. Δύο επιλογές εδώ: ή μειώνετε τα έξοδα (το προσωπικό) ή ανεβάζετε τις πωλήσεις. Διαλέξτε το πιο εφικτό και προχωρήστε.
· Τιμολόγηση – η κρυφή πανούκλα των επιχειρήσεων. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες δεν ξέρουν γιατί χρεώνουν αυτό που χρεώνουν. Άλλοι χρεώνουν με βάση το κόστος, άλλοι με βάση τις τιμές των ανταγωνιστών, άλλοι με βάση το όφελος προς τον πελάτη, άλλοι με βάση την διάθεση που ξύπνησαν το πρωί. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο μοντέλο τιμολόγησης που μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις επιχειρήσεις. Κάθε επιχείρηση πρέπει να αναλύσει πολλούς παράγοντες προτού καταλήξει στη τιμολογιακή της πολιτική. Λάβετε αυτό υπόψη: αν χρεώνεται λίγα θα δουλεύετε πολύ με λίγο κέρδος. Αν χρεώνετε πολλά θα δουλεύετε πολύ λίγο. Χρειάζεται μελέτη η τιμολόγηση, ειδικά σε τέτοιους καιρούς.
Όταν ακούω επιχειρηματίες να μου λένε ότι δουλεύουν δώδεκα και δεκατέσσερις ώρες την ημέρα αλλά δεν βγάζουν κέρδος έχω πάντα την ίδια απορία; Τι κάνεις 12 και 14 ώρες στη δουλειά; Πώς μπορείς να αποδόσεις, να σκεφτείς καθαρά, να πάρεις σωστές και όχι βεβιασμένες αποφάσεις;
Η απάντηση μπορεί να είναι απλή: θέλει να ελέγχει τα πάντα που σε αυτή τη περίπτωση σημαίνει ότι δεν εμπιστεύεται το προσωπικό του, δεν ξέρει τι κάνει και απλά προσπαθεί να δικαιολογήσει την ανικανότητα του μέσω του ‘αυστηρού έλεγχου’, το προσωπικό του τον δουλεύει και του φορτώνει τη δουλειά που έπρεπε να κάνει, ή τέλος τον δουλεύουν οι ίδιοι οι πελάτες του. Κάποτε όλα μαζί.
Εσείς πόσες ώρες δουλεύετε την ημέρα;
Νίκος Χριστοφόρου
Σύμβουλος Επιχειρήσεων