Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗΣ

Στα Κυπριακά ΜΜΕ άρχισε να εμφανίζετε πάλι η περίφημη λέξη που χωράει παντού και λύνει όλα τα προβλήματα. Καινοτομία. Όλοι άρχισαν να πετούν στην συζήτηση για την οικονομία, τις επιχειρήσεις, το κράτος, το δημόσιο, τη λέξη καινοτομία.

Το φαινόμενο αυτό δεν με ξενίζει καθόλου. Είναι σαν να βρίσκεσαι σε επιχείρηση που ‘κόλλησε’ σε χαμηλές πωλήσεις και γίνετε μια συνάντηση για να βρεθούν λύσεις. Όταν οι συμμετέχοντες δεν έχουν τι να πουν, πετούν την λέξη ‘καινοτομία’ και τότε η προσοχή φεύγει από τα πασιφανή προβλήματα και τις αυτονόητες λύσεις και συγκεντρώνετε σε κάτι ‘νέο, που θα ταράξει τα νερά, θα φέρει πελάτες, θα κλείσει τους ανταγωνιστές’.

Το πρόβλημα με την καινοτομία είναι ότι το πιο πιθανό αυτό που σκέπτεστε να κάνετε, το έκανε ήδη κάποιος άλλος ή άλλοι. Το δοκίμασε, απέτυχε, το βελτίωσε, το ξαναδοκίμασε και το πέτυχε. Και μέχρι εσύ να ξαναπεράσεις την ίδια διαδικασία, να σπαταλήσεις χρόνο και χρήμα για να καταλήξεις στο ίδιο συμπέρασμα, θα μπορούσες κάλλιστα να αντιγράψεις κάτι επιτυχημένο. Δεν μιλάω για πατέντες, αλλά για διαδικασίες, αντιμετώπιση προβλημάτων, υιοθέτηση της τεχνολογίας, στρατηγική, αντίδραση.

Αν η μισή φαιά ουσία που σπαταλάμε στην αναζήτηση της ‘επόμενης καινοτομίας που θα μας σώσει’ επενδυόταν στο να αναζητήσουμε κάτι που δοκιμάστηκε και πέτυχε κάπου αλλού, και να το εφαρμόσουμε στη δική μας περίπτωση, όλοι θα ήμασταν χρόνια μπροστά.

Η καινοτομία είμαι χρονοβόρα, ακριβή, αβέβαιη ως προς το αποτέλεσμα, υποκειμενική, και συνήθως, μέχρι να μελετηθεί και εφαρμοστεί, εγκαταλείπετε και μπαίνει στο συρτάρι. Και το απίθανο είναι ότι η λέξη καινοτομία συνήθως χρησιμοποιείτε από ακαδημαϊκούς. Ακαδημαϊκούς που αρέσκονται στο να αναλύουν ‘case studies’ επιχειρήσεων και επιχειρηματιών που ‘από το πουθενά ανακάλυψαν κάτι και έγιναν εκατομμυριούχοι’. Οι περιπτώσεις αυτές είναι σπάνιες και παραβλέπουν το αδιάσειστο δεδομένο ότι για κάθε καινοτόμα επιχείρηση ή ιδέα που πέτυχε, εκατοντάδες ή και χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις απέτυχαν και έκλεισαν.

Δεν είμαι ενάντια στο καινούριο, στο νέο, στο διαφορετικό, στο καινοτόμο. Απλά πιστεύω ότι στην κατάσταση που βρίσκετε τώρα η Κυπριακή Οικονομία και με τους περιορισμένους πόρους που διαθέτει, πρέπει να συγκεντρωθεί στο να βελτιώσει κλάδους, επιχειρήσεις, τομείς, που έχουμε ήδη απτά αποτελέσματα ότι δουλεύουν από το να ψαχνόμαστε σε νέα επίπεδα που δεν μας παίρνει. Έτσι, αντί να πετάμε γενικώς και αορίστως τη λέξη ‘Καινοτομία’ και να λέμε στους νέους ότι μπορούν να γίνουν ο επόμενος Bill Gates ή η επόμενη Apple, ίσως να ήταν καλύτερα να δούμε πως μπορούμε να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα και του Δημοσίου με τεχνολογία που ήδη υπάρχει, πως μπορούμε να φέρουμε περισσότερους τουρίστες τον Χειμώνα, πως θα εξάγουμε περισσότερα/φθηνότερα φάρμακα.

Μάθημα για επιχειρηματίες – μάθε να αντιγράφεις τα καλά και να αποφεύγεις τα χρονοβόρα. Η καινοτομία δεν πληρώνει λογαριασμούς.

Εσύ καινοτομείς ή προχωράς;