ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Θα ξεκινήσω με την προσωπική μου εκτίμηση ότι όσοι πιστεύουν ότι οι τιμές των ακινήτων βρίσκονται στο πιο χαμηλό σημείο, κάνουν λάθος. Ναι, είναι πολλοί οι Developers, οι εκτιμητές ακινήτων, οι κτηματομεσίτες και οι εργολάβοι που φωνάζουν ότι ο κλάδος βρήκε τον πάτο του και ότι από εδώ και πέρα μόνο αύξηση τιμών μπορεί να υπάρξει, αλλά τα δεδομένα είναι άλλα. Και η άποψη μου είναι ότι μια επίσπευση της διαδικασίας των εκποιήσεων ακινήτων θα έχει, βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, περισσότερα οφέλη παρά το αντίθετο. Γιατί όμως και πως μπορεί να βοηθηθεί η Κυπριακή Οικονομία από τις εκποιήσεις;

· Υπερπροσφορά ακινήτων – υπάρχουν χιλιάδες, αν όχι δεκάδες χιλιάδες, έτοιμα ακίνητα διαθέσιμα προς πώληση με τη ζήτηση, στις τιμές που κυκλοφορούν, να είναι ελάχιστη. Εκτός αν καταφύγουμε σε κατεδαφίσεις ακινήτων για να μειωθεί η προσφορά, τα ακίνητα αυτά θα παραμείνουν για χρόνια απούλητα, θα υπόκεινται σε ζημιές και θα χάνουν συνεχώς αξία. Οι εκποιήσεις θα επιταχύνουν τις πωλήσεις και θα μειωθεί η προσφορά.

· Ξεκαθάρισμα της αγοράς και του κλάδου – για ένα τόσο μικρό νησί έχουμε υπερβολικά πολλούς developers οι οποίοι έκαναν αρκετά λάθη αγοράζοντας όσο-όσο τα διαθέσιμα ακίνητα, κτίζοντας μέτριας ποιότητας κατοικίες και αξιώνοντας υψηλές τιμές. Πολλοί από αυτούς που ξεφύτρωσαν την τετραετία 2004-2008 έκαναν πραγματική ζημιά στον κλάδο ακόμα και στους καλούς ανταγωνιστές τους. Οι εκποιήσεις θα ξεκαθαρίσουν τους επαγγελματίες που έκαναν σωστά μελετημένα ανοίγματα από τους αλεξιπτωτιστές.

· Ανεργία – πάρα πολλοί από τους ανέργους σήμερα προέρχονται από τον κατασκευαστικό κλάδο ή από υποστηρικτικούς κλάδους. Το να δίνονται κίνητρα για κτίσιμο νέων αναπτύξεων δεν βοηθά και τόσο το πρόβλημα αφού, όπως αναφέρθηκε και πριν, η προσφορά παραμένει πολύ υψηλή. Για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας πρέπει να μειωθεί η προσφορά με το να πωληθούν αρκετά ακίνητα. Οι εκποιήσεις θα βοηθήσουν επίσης δίνοντας εργασία σε συνεργία που θα ‘φρεσκάρουν’ ακίνητα που παραμένουν στα αζήτητα για χρόνια.

· Τραπεζικές επενδύσεις – όλοι περιμένουν κάποιους επενδυτές να έρθουν να επενδύσουν στις τράπεζες για να τις σώσουν. Την ίδια στιγμή όμως τονίζουμε ότι θα προστατέψουμε τις κατοικίες και την επαγγελματική στέγη όσων δανείστηκαν. Περιμένουμε δηλαδή κάποιους (βλάκες) να έρθουν και να δώσουν λεφτά σε τράπεζες που δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους και που μπορεί να ψηφιστεί νόμος που δεν θα τους επιτρέπει να πάρουν τα λεφτά που δάνεισαν πίσω. Καλή τύχη.

· Δημόσια οικονομικά – το κράτος θα βοηθηθεί πολύ κυρίως από τον φόρο ακινήτων, ΦΠΑ, μείωση ανεργίας και τα λοιπά.

· Μαθήματα – το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα. Όσοι υπερδανείστηκαν, όσοι δάνεισαν, όσοι προέτρεπαν, όσοι άπλωσαν το χέρι τους πολύ μακριά, καλώς ή κακώς, πρέπει να πληρώσουν. Μαζί με τα ξερά θα καούν και χλωρά αλλά έτσι γίνεται πάντα.

Η αγορά αν αφεθεί ελεύθερη (αλλά ελεγχόμενη) έχει τους τρόπους και τους μηχανισμούς να αντεπεξέλθει και να ανακάμψει. Οι πολιτικές παρεμβάσεις απλά παρατείνουν το βασανιστήριο.

Ο Νίκος Χριστοφόρου είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων για το Συμβουλευτικό Γραφείο www.rockstar-business.com