ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗς ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ

Στον δύσκολο κόσμο των επιχειρήσεων είναι πασιφανές ότι το βασικό κριτήριο επιτυχίας ή αποτυχίας, στο τέλος της ημέρας, είναι το κέρδος. Πολύ απλά, αν η επιχείρηση δημιουργεί κέρδη σημαίνει ότι πάει καλά και αν δημιουργεί ζημιές, κάτι κάνει λάθος. Θα μπορούσαμε να συζητάμε για το πιο πάνω απλοϊκό για ώρες και μέρες αλλά το θέμα μας εδώ είναι η ταχύτητα και πως αυτή επηρεάζει διάφορες πτυχές μιας επιχείρησης όπως το προσωπικό, τα κέρδη , τα ταμειακά υπόλοιπα, τους πελάτες, τους προμηθευτές, την κοινωνία.

Στην εποχή που ζούμε η ταχύτητα έχει τεράστια σημασία. Οι επιχειρήσεις πρέπει να ελέγχουν συνεχώς τις εργασίες τους ούτος ώστε να συντονίζουν τους προμηθευτές, την παραγωγή, το προσωπικό και τους άλλους πόρους τους με τις ανάγκες των πελατών και της αγοράς. Οι διευθυντές της κάθε επιχείρησης έχουν, σε καθημερινή βάση, να λάβουν αποφάσεις με τα δεδομένα που διαθέτουν για να ικανοποιήσουν στο μεγαλύτερο βαθμό τους μετόχους και στη συνέχεια τους πελάτες τους. Και για να σας λυθεί η απορία, ναι, έθεσα πρώτα τις ανάγκες των μετόχων (ιδιοκτητών) των επιχειρήσεων πάνω από τις ανάγκες των πελατών γιατί έτσι είναι η πραγματικότητα και είναι πάρα πολλές οι φορές όπου οι διαχειριστές μιας επιχείρησης υποκύπτουν στις διαταγές και υποδείξεις των μετόχων σε βάρος των πελατών ακόμα και όταν αυτό επηρεάζει τους πελάτες, την κερδοφορία και την μακροπρόθεσμη προοπτική της επιχείρησης.

Στο δια ταύτα. Ποια η σημασία της ταχύτητας σε συνδυασμό με τα βασικότερα στοιχεία μιας επιχείρησης;

Ταχύτητα και πωλήσεις: όσο πιο γρήγορα γίνει ή μπορεί να κλείσει μια πώληση, τόσο το καλύτερο. Οι επιχειρήσεις πρέπει να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να διευκολύνουν την όλη διαδικασία. Αυτό προϋποθέτει συνεχή παρακολούθηση της διαδικασίας, μείωση ή αν γίνετε εξάλειψη τυχόν γραφειοκρατίας. Οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύουν στις απαραίτητες διαδικασίες, τεχνολογίες και πρακτικές για να πετύχουν τα πιο πάνω με τα λιγότερα πιθανά λάθη, απώλειες και παρεξηγήσεις.

Ταχύτητα και εισπράξεις: γρήγορη πώληση χωρίς γρήγορη είσπραξη, δεν είναι πώληση αλλά πίστωση. Προτεραιότητα θα πρέπει να έχουν οι πράξεις αυτέ που μπορούν να ‘κλείσουν’ γρήγορα, και με το κλείσουν εννοώ να γίνει ή πώληση, να γίνει ή είσπραξη και να εξαργυρωθεί η επιταγή όσο πιο γρήγορα γίνετε. Αν δεν κατανοείτε την σημασία της γρήγορης είσπραξης στις επιχειρήσεις, αλλάξτε επάγγελμα.

Ταχύτητα και προμηθευτές: η επιλογή των προμηθευτών δεν είναι απλό ζήτημα. Η χαμηλή τιμή και ή ποιότητα μπορούν να εκμηδενιστούν χωρίς τον παράγοντα ταχύτητα. Πρέπει να κάνετε την σωστή επιλογή ούτως ώστε οι προμηθευτές σας να είναι αξιόπιστοι , αποτελεσματικοί, γρήγοροι και να κατανοούν τις ανάγκες της επιχείρησης σας.

Ταχύτητα και προσωπικό: καλό προσωπικό δεν είναι το φθηνό προσωπικό. Καλό προσωπικό είναι το αποτελεσματικό προσωπικό και άρα, οι επιλογές σας πρέπει να γίνονται με διάφορα κριτήρια και όχι μόνο το κόστος. Αποτελεσματικό προσωπικό είναι αυτό που χρειάζεται τη λιγότερη δυνατή επίβλεψη, μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες, μπορεί να διεκπεραιώσει και να αποδώσει σε πολλά διαφορετικά τμήματα και φυσικά είναι γρήγορο. Ο συνδυασμός ταχύτητας και προσωπικού είναι επίσης σημαντικός ως προς τις προσλήψεις, τις αξιολογήσεις αλλά και φυσικά, τις απολύσεις. Η διεύθυνση της εταιρίας πρέπει να ξέρει να επιλέγει γρήγορα αυτό που χρειάζεται, να τον αξιολογεί γρήγορα και αν δεν της κάνει, να τον απολύει γρήγορα.

Ταχύτητα και πελάτες: οι πελάτες σας μπορεί να θεωρείτε ότι δεν θα σας εγκαταλείψουν ποτέ αλλά αυτή η πεποίθηση σας είναι λάθος. Μπορεί να σας εγκαταλείψουν αν είστε ακριβοί, με μέτρια ποιότητα, αν κάνετε λάθη, αν είστε αργοί. Οι επιλογές που έχουν είναι πολλές και θέλουν το καλύτερο δυνατό προϊόν ή υπηρεσία, στην καλύτερη τιμή και όσο πιο γρήγορα γίνετε. Όπως εσείς θα νευριάσετε όταν ο προμηθευτής σας καθυστερήσει, έτσι θα νευριάσει και ο πελάτης. Η ταχύτητα είναι επίσης σημαντική στην διαχείριση παραπόνων και προβλημάτων με τους πελάτες σας.

Ταχύτητα και πληροφορίες: η πληροφορία είναι το νόμισμα του μέλλοντος. Κάθε μέρα έχετε στη διάθεση σας άπειρες πληροφορίες. Η σωστή διεύθυνση πρέπει να αξιολογεί τις πιο σχετικές και σωστές πληροφορίες γρήγορα αλλιώς αυτές οι πληροφορίες καθίστανται άχρηστές. Χρειάζεστε γρήγορα και σωστά πληροφορίες για τους πελάτες και τις ανάγκες τους, για τους ανταγωνιστές σας, για την οικονομία, για τους προμηθευτές.

Η ταχύτητα είναι σημαντική αλλά προϋποθέτει αρκετή οργάνωση για να μην σας κτυπήσει πισώπλατα. Μια επιχείρηση με προβλήματα σε θέματα οργάνωσης, προσωπικού, προμηθειών, ταμειακών ροών, μπορεί να πληγωθεί ανεπανόρθωτα αν επιχειρήσει να γίνει γρήγορη απλά και μόνο για χάρη της ταχύτητας. Θα κάνει γρήγορες πωλήσεις χωρίς γρήγορες εισπράξεις (εξάντληση ταμείου), γρήγορες προσλήψεις χωρίς γρήγορες αξιολογήσεις και απολύσεις (δημόσιοι υπάλληλοι), και άλλες πιθανές παρενέργειες.

Νίκος Χριστοφόρου

Σύμβουλος Επιχειρήσεων

www.Rockstar-Business.com