ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ: Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Λόγια λίγα και καλά. Η φούσκα έσκασε, η κρίση εδραιώνετε, όλα αλλάζουν, οι επιχειρηματίες ιδρώνουν από αγωνία, οι καταναλωτές ξύπνησαν, το Κράτος θα αντιδράσει και η Ευρώπη παρακολουθεί.
Δεδομένα: CYTA, Αρχή Λιμένων και ΑΗΚ θα ιδιωτικοποιηθούν, θέλουν δεν θέλουν, οι Κυπριακές Αερογραμμές θα κλείσουν ή θα πωληθούν για ένα Ευρώ, οι μισθοί θα πέσουν και άλλο ειδικά στο δημόσιο, και σε λίγο καιρό θα αρχίσουμε να συζητούμε και για απολύσεις στο δημόσιο. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα κλείνουν η μια μετά την άλλη με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό από πριν, η ανεργία θα ανέβει και άλλο, και, η επιχειρηματική ζωή θα συνεχιστεί.
Δεν είμαστε στο σημείο να αναλύσουμε τα αίτια της κρίσης. Αυτά αναλύονται καθημερινά από τους “ειδικούς/πολιτικούς/οικονομολόγους” που προσπαθούν να φταίξουν όλους τους υπόλοιπους, φωνάζουν ότι το έβλεπαν, το έλεγαν αλλά δεν τους άκουγε κανένας. Το θέμα μας τώρα είναι Τι κάνουν οι επιχειρήσεις αύριο για να επιζήσουν.
Συστάσεις προς επιχειρηματίες:
1. Πρώτα από όλα, ηρεμία. Το λέω πάντα. Ο Πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Θολώνει το μυαλό, οδηγεί σε λάθος, άκαιρες αποφάσεις που θα μετανιώσετε μετά. Και δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για άλλα λάθη.
2. Προσοχή σε ποιους ακούτε. Είδαμε και τους πολιτικούς, τους λογιστές, τους τραπεζικούς και τους οικονομολόγους. Όλα ήταν καλά, οι τράπεζες και η οικονομία είναι μια χαρά. Μετά το χάος. Μετά τους οικονομολόγους θα σας προσεγγίσουν οι δικηγόροι με υποσχέσεις και στη συνέχεια θα ξαναεμφανιστούν οι λογιστές με νέες λύσεις διασποράς του κινδύνου και άλλα παρόμοια. Προσοχή σε ποιόν ακούτε και βάλτε πρώτα από όλα την λογική σας δουλέψει. Και για να μην με κατηγορήσουν για προβολή του κλάδου μου, να προσέχετε ιδιαίτερα από τους Συμβούλους Επιχειρήσεων.
3. Η καθυστέρηση βλάπτει. Όσο καθυστερείτε να αναγνωρίσετε τα όποια προβλήματα τόσο λιγότερες πιθανότητες έχετε να τα αντιμετωπίσετε όταν τα βρείτε σκούρα. Πλέον, κάθε μέρα που περνά είναι κρίσιμη και πρέπει να εντοπίσετε τα προβλήματα που μπορεί να έχετε και να δουλέψετε στρατηγικά για να τα λύσετε.
4. Στρατηγική σκέψη και δραστικά μέτρα. Αν απλά θέλετε να επιβιώσετε σήμερα και αύριο, καλύτερα να τα κλείσετε όλα και να κάτσετε σπίτι σας να κλαίτε τη μοίρα σας. Οι επιχειρήσεις θέλουν στρατηγική και μεσοπρόθεσμη/μακροπρόθεσμη προοπτική αλλιώς θα καταλήξετε να κάνετε και να παθαίνετε τα ίδια με πριν. Καταρτίστε το σχέδιο σας και εφαρμόστε δραστικά μέτρα που θα σας βοηθήσουν, όχι απλά θα σας ανακουφίσουν. Και τέτοια δραστικά μέτρα με σωστή στρατηγική δεν σηκώνουν συναισθηματισμούς και λυκοφιλίες.
5. Επίθεση. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να επιτεθείτε στους ανταγωνιστές σας. Πρέπει να κτυπήσετε εκεί που είναι αδύνατοι, εκεί που πονούν, εκεί που δεν το υπολογίζουν. Κάντε πρόταση στο προσωπικό τους, κλέψετε τις αντιπροσωπείες τους, επικοινωνήστε με τους πελάτες τους, μάθετε πληροφορίες για την επιχείρηση τους. Η πίττα μικραίνει και δεν μπορούν όλοι να χορτάσουν. Επίθεση, σωστή επίθεση, τώρα.
6. Ειλικρίνεια. Μην κρύβεστε πίσω από το δάκτυλο σας. Μιλήστε με το προσωπικό σας, τους προμηθευτές σας και τους πελάτες σας. Κουτοπονηριές όπως μη αναγκαίες μειώσεις μισθών, περισσότερες ώρες εργασίας, αυξήσεις τιμών, μη πληρωμή οφειλών, όταν δεν χρειάζονται, θα σας κάνουν να αισθανθείτε προσωρινά σαν ο καλύτερος επιχειρηματίας του κόσμου αλλά μετά, με βεβαιότητα, θα σας επιστραφεί στο πολλαπλάσιο. Είναι θέμα ισορροπίας. Ότι κάνετε ή κάνατε, θα το βρείτε μπροστά σας.
Ξεχάστε τις θεωρίες, τα πολύωρα meetings, συζητήσεις και άλλα παρόμοια ‘προμνημονιακά’ ‘παυσίπονα’ και κολπάκια. Ώρα για δράση και μην περιμένετε από κανένα να σας κτυπήσει τη πόρτα για να σας βοηθήσει. ‘Συν Αθηνά και χείρα κίνει’.
Και κάτι τελευταίο για τα όποια μέτρα θα εμπνευστούν οι απίθανοι Πολιτικοί μας για έξοδο από τη Κρίση, για επανεκκίνηση της οικονομίας και άλλα παρόμοια. Το μόνο άμεσο, αποδοτικό, εφαρμόσιμο, φθηνό μέτρο που θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε σαν Οικονομία και σαν Χώρα είναι να συγκεντρωθούμε στα φωτοβολταικά. Έπρεπε ήδη να έχουμε 1000 συνεργεία σε όλη τη Κύπρο να εφαρμόζουν φωτοβολταικά σε κάθε ταράτσα, σπίτι, σχολείο, εργοστάσιο και χωράφι. Όταν δεν μπορούμε καν να κατανοήσουμε ότι τέτοια μέτρα είναι που θα μας βοηθήσουν πραγματικά, όλα τα άλλα είναι θεωρίες, πτυχιομαλθακίες και ευχές.
Νίκος Χριστοφόρου
Σύμβουλος Επιχειρήσεων