ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ, ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ

Εντάξει, το εμπεδώσαμε: έχουμε Κρίση. Οικονομική, Τραπεζική, Δημοσιονομική, Επιχειρηματική, Δανειακή, Πελατειακή, και όλα τα άλλα που ακούμε, βλέπουμε και διαβάζουμε καθημερινά. Όλοι έγιναν ξαφνικά ειδικοί στην Κρίση, τσακώνονται μεταξύ τους και προτείνουν λύσεις, λογικές ή παράλογες, εφικτές ή ανέφικτες. Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι με τους δημόσιους, οι δημόσιοι με τη Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση με την Αντιπολίτευση και τις Συντεχνίες, οι επιχειρηματίες με τις τράπεζες και τους πελάτες, οι πιστωτές με τους χρεώστες, όλοι με όλους. Η ανασφάλεια και αβεβαιότητα επικρατεί στην αγορά δημιουργώντας και συντηρώντας τεράστιο άγχος. Άγχος που θολώνει το μυαλό και αποτρέπει την σωστή επιλογή κινήσεων και διαιωνίζοντας έτσι και πάλι, τη Κρίση.

Στη μέση όλων αυτών και ο Επιχειρηματίας. Ο επιχειρηματίας σαν άνθρωπος, σύζυγος, πατέρας, γιος, φίλος, εργοδότης, δανειολήπτης, πελάτης, προμηθευτής. Τα προβλήματα είναι πολλά, οι επιλογές περιορισμένες, τα τηλέφωνα να κτυπούν διαρκώς ή καθόλου, το προσωπικό να μουρμουράει, οι προμηθευτές να θέλουν πληρωμή, οι πελάτες να αναβάλλουν της υποχρεώσεις τους. Άγχος, Αβεβαιότητα, ανασφάλεια. Πως αντιμετωπίζουμε αυτά τα προβλήματα; Πώς θα καταφέρουμε να ηρεμήσουμε ούτος ώστε να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, να υλοποιήσουμε τις επόμενες μας κινήσεις πριν καταλήξουμε ένα ψυχολογικό ράκος ή ακόμα χειρότερα, με κάποιο πρόβλημα Υγείας;

· Ηρεμήστε. Το άγχος είναι ο χειρότερος σύμβουλος που μπορεί να μας οδηγήσει σε βεβιασμένες και λανθασμένες αποφάσεις που μάλλον θα μετανιώσετε μετά. Μάθετε να είστε ήρεμοι και αποβάλετε το σύνδρομο καταδίωξης που μπορεί να σας βγάζουν τα πολλά προβλήματα. Αναβιώστε ένα παλιό σας hobby ή συνήθεια, θυμηθείτε την παιδική σας, ανέμελη, ηλικία, και να διευκρινίσετε στον εαυτό σας πρώτα ότι για κανένα δεν θα χαλάσετε την υγεία σας.

· Δείτε την μεγάλη εικόνα. Δεν είστε ούτε ο πρώτος ούτε ο μόνος με προβλήματα σε αυτή τη κρίση. Όλοι κάνουν λάθη αλλά χρειάζεται μεγάλο θάρρος για να τα παραδεχτούμε, να αναλάβουμε ευθύνη, να μάθουμε και να αντιδράσουμε. Δημιουργήσατε την επιχείρηση σας για να προσφέρει καλύτερη ζωή και όχι για να σας την διαλύσει. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες δεν πέτυχαν ούτε στην πρώτη προσπάθεια, ούτε στη δεύτερη και η αποτυχία είναι μέρος του παιγνιδιού. Η ζωή μπορεί να είναι πολύ πιο ωραία χωρίς κοστούμια, τιμολόγια, αυτοκίνητα πολυτελείας και εξοχικά.

· Μάθετε να γελάτε. Το γέλιο είναι απίθανο αγχολυτικό. Σταματήστε να δίνετε υπερβολική σημασία στην κάθε λεπτομέρεια και αναποδιά. Τίποτα δεν μπορεί να λειτουργεί για πάντα τέλεια. Δείτε τη καθημερινότητα από τη κωμική πλευρά της και απολαύστε τις μικρές δόσεις χιούμορ που περιβάλλει τα Πάντα. Η δική μου Φιλοσοφία: αν δεν είναι πρόβλημα Υγείας, δεν είναι πρόβλημα.

· Αξιολογήστε τις προτεραιότητες σας. Τα περισσότερα μικρά θέματα που αντιμετωπίζουμε στη καθημερινότητα μας δεν αξίζουν καν την ώρα μας. Βάλτε προτεραιότητες στα θέματα που πραγματικά αξίζουν το χρόνο σας. Σημασία έχει για παράδειγμα ένας πελάτης και όχι μια σπασμένη λάμπα. Αποφύγετε με κάθε τρόπο το MicroManagement. Το Micromanagement είναι για τους MicroManagers.

· Με φίλους και οικογένεια. Κλείστε τα όλα και αφιερώστε χρόνο στους φίλους και την οικογένεια σας. Μόνο αυτοί νοιάζονται για εσάς. Οι πελάτες, προμηθευτές, τράπεζες, πιστωτές και χρεώστες μπορούν να περιμένουν.

· Άσκηση. Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε περισσότερο από ότι νομίζετε. Μπορεί να κουραστείτε αλλά θα νιώσετε πιο χαλαροί και άνετοι. Δεν είναι ανάγκη να κτυπιέστε στα γυμναστήρια με άλλα 100 άτομα για να ασκηθείτε. Λίγο τρέξιμο, περπάτημα ή κολύμπι είναι η καλύτερη λύση.

· Επαγγελματική βοήθεια. Πολλοί θα σας υποσχεθούν λύσεις στα προβλήματα σας. Οι λογιστές σας θα σας τονίσουν την ανάγκη μείωσης των εξόδων (δεν ξέρουν και τι άλλο να πουν), οι Διαφημιστές σας ότι τώρα είναι η καλύτερη ευκαιρία να διαφημίσετε αφού οι ανταγωνιστές σας οπισθοχώρησαν, οι εταιρίες εκπαίδευσης θα σας πουν ότι πρέπει να εκπαιδεύσετε το προσωπικό σας να απαντά τα τηλέφωνα, οι Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ότι πρέπει να κάνετε μια μελέτη για να βρείτε το πραγματικό πρόβλημα (λες και δεν το ξέρετε από μόνοι σας). Διαολοστείλτε τους όλους. Έτσι και αλλιώς μπορεί να τα δοκιμάσατε ήδη όλα. Γιατί όχι μια επίσκεψη σε ψυχολόγο;

Το άγχος σκότωσε πολύ περισσότερους από την όποια Οικονομική Κρίση. Μάθετε να χαλαρώνετε, ηρεμήστε, βάλτε προτεραιότητες και απολαύστε τη Ζωή σας. Η Θεία μου η Θέκλα με κορόιδευε πάντα ότι είμαι όπως το ‘κολοκασόφυλλο’: δεν κάθετε τίποτε πάνω μου. Τώρα αρχίζω να το καταλαβαίνω και να το απολαμβάνω πραγματικά!

Νίκος Χριστοφόρου

Σύμβουλος Επιχειρήσεων