Στρατηγικη Επιβιωσης ΑΗΚ
Όπως πάντα, και παντού, η έννοιες ‘Στρατηγική’ και ‘Δημόσιο’ έχουν πολύ λίγα κοινά στοιχεία. Η μόνη χρήση της στρατηγικής στο δημόσιο έχει να κάνει με τις απαιτήσεις του προσωπικού και των συντεχνιών όσων αφορά τις μακροπρόθεσμες απολαβές τους, την αύξηση του εισοδήματος και τη μείωση των καθηκόντων και ωρών εργασίας. Από αυτό το σημείο και παρακάτω οι δρόμοι τους βασικά χωρίζουν.
Τα δεδομένα σήμερα στο τομέα των ημικρατικών οργανισμών στη Κύπρο, αλλά ειδικότερα για την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), είναι απλά. Έχουν ένα μονοπώλιο σε ένα αγαθό πρώτης ανάγκης, υπεράριθμο προσωπικό, ακριβές τιμές, η αγορά που δραστηριοποιούνται περνά μια περίοδο κρίσης, το αφεντικό τους (Κράτος) τα έκανε μαντάρα άρα ψάχνει μετρητά και θα αναγκαστεί να τους πωλήσει, αλλά, έχουν επίσης και πολλά άλλα στοιχεία όπως το γεγονός ότι είμαστε νησί και την τεχνολογία, που, αν τα χειριστούν σωστά, μπορούν να τους σώσουν.
Η υιοθέτηση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής από την ΑΗΚ εμπεριέχει το πολύ απλό στοιχείο ‘της χαμένης μάχης αλλά του κερδισμένου πολέμου’. Μια στρατηγική που στον σχεδιασμό είναι εύκολη αλλά στην εφαρμογή πολύ δύσκολη γιατί πολύ απλά είναι στο αίμα του δημοσίου να κάνει τα εύκολα δύσκολα και τέλος άργησαν, προσπαθώντας να συγκρουστούν μετωπικά με εκείνους τους ίδιους που τους έφεραν σε αυτό το σημείο, δηλαδή τους πολιτικούς.
Η στρατηγική αυτή είναι απλή, κοινότυπη, δοκιμάστηκε από πολλούς και πέτυχε. Είναι η στρατηγική του να κάνεις την αγορά τόσο ΜΗ ελκυστική που κανένας να μην θέλει επενδύσει σε αυτή και ο μόνος παίχτης μακροπρόθεσμα να μπορείς να είσαι μόνο εσύ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η ΑΗΚ πρέπει (η μάλλον έπρεπε γιατί τώρα άργησαν) να επενδύσει πολύ επιθετικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι κινήσεις είναι απλές:
· Η ΑΗΚ αρχίζει μια πολύ επιθετική τακτική υιοθέτησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προσφέροντας κίνητρα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις για να επενδύσουν σε φωτοβολταικά και ανεμογεννήτριες.
· Δίνοντας πολύ καλές τιμές στους προμηθευτές της και θυσιάζοντας το σημερινό κέρδος για την αυριανή επιβίωση, αρχίζει και κλειδώνει όλο και περισσότερους προμηθευτές/πελάτες στο δικό της υφιστάμενο δίκτυο.
· Οι προμηθευτές/πελάτες είναι τόσο χαρούμενοι που έχουν φθηνή ηλεκτρική ενέργεια ή κέρδος που συνεχίζουν να επενδύουν ακόμα περισσότερο.
· Η κίνηση αυτή δημιουργεί θέσεις εργασίας και προσελκύει επενδύσεις. Το κράτος χαίρετε ότι αυτό τα κατάφερε και χαμογελά.
· Η ΑΗΚ στη συνέχεια πωλεί αυτό το ρεύμα στους πελάτες που ακόμα να εγκαταστήσουν δικό τους σύστημα αλλά κυριότερα στις μεγάλες επιχειρήσεις. Έτσι αποτρέπει τις επιχειρήσεις από το να επενδύσουν οι ίδιες σε εξοικονόμηση ενέργειας.
· Τώρα Οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση είχε βλέψεις να εισέλθει σε αυτή την αγορά κάνει δευτέρες σκέψεις. Οι τιμές έπεσαν, οι περισσότεροι καταναλωτές είναι ευχαριστημένοι και συνδεδεμένοι με την ΑΗΚ, οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν φθηνό ρεύμα. Η αγορά κλείδωσε και ο παίχτης είναι μόνο ένας.
· Λόγω των χαμηλών τιμών η κατανάλωση αυξάνεται και η ΑΗΚ είναι πλέον απαραίτητη όχι μόνο σαν παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας αλλά κυρίως σαν διαχειριστής αυτού του τεράστιου δικτύου που εξυπηρετεί τους πάντες.
Η πιο πάνω στρατηγική είναι απλή αλλά προϋποθέτει θυσία των σημερινών κερδών για χάρη της αυριανής επικράτησης. Προϋποθέτει επίσης όραμα αλλά και πολιτική βούληση για υλοποίηση, στοιχεία που όπως είδαμε, δεν διαθέτουμε, τουλάχιστον σαν Κράτος και Πολιτικοί.
Η ΑΗΚ επέτρεψε βασικά, με την ανόητη αντίσταση της στις νέες τεχνολογίες αλλά και την προσήλωση της σε αυτό που έκανε και ήξερε, να κάνει την αγορά που δραστηριοποιείτε τόσο ελκυστική που ήταν και είναι φυσικό επακόλουθο το γεγονός ότι πάει για ιδιωτικοποίηση.
Το μάθημα προς τους επιχειρηματίες: πολλές φορές χρειάζεται να ξεχάσουμε για λίγο αυτό που ξέρουμε και κάνουμε, θυσιάζοντας το σημερινό απατηλό κέρδος για την αυριανή επιβίωση. Κάντε λίγο πίσω και σκεφτείτε τι είναι αυτό που κάνετε και πως αυτό θα γίνετε αύριο. Στις περισσότερες περιπτώσεις όπου έχουμε μονοπώλια ή ολιγοπώλια αυτό που καταστρέφει τις επιχειρήσεις δεν είναι οι ανταγωνιστές τους αλλά η ίδια ή αγορά αφού είναι λογικό όπου υπάρχει πολύ κέρδος να προσελκύονται πολλά γεράκια. Ο Επόμενος.
Νίκος Χριστοφόρου
Σύμβουλος Επιχειρήσεων